Općina Jajce

U Jajcu održan sastanak načelnika općina s područja SBK/KSB

nacelnicisbk2Minule sedmice Općina Jajce bila je domaćin zajedničkog sastanka načelnika Općina SBK/KSB. Razgovaralo se o aktivnostima u općinama i izboru predstavnika jedinica lokalne samuprave sa područja SBK/KSB za članove organa i tijela Saveza općina i gradova F BiH.

Savez općina i gradova F BiH je, kako su u svojim izlaganjima istakli načelnici općina, udruženje, tačnije asocijacija lokalnih zajednica  koje preko ovog udruženja treba da definišu svoje prijedloge projekata, prijedloge izmjena i dopuna zakona, prijedloge novih zakona prema zakonodavnim organima. Inače, mandat  u organima i tijelima Saveza općine i gradova F BiH identičan je mandatu zvaničnika lokalne uprave.
 
Učesnici sastanka u Jajcu predložili su da općine s područja Srednjobosanskog kantona izdefinišu prioritete i da preko Saveza pokrenu rješavanje zajedničkih problema, te zaključili da se za sve ono što se odnosi na nivo lokalne samouprave, a predmetom je različitih rasprava, treba putem Saveza općina i gradova F BiH pribaviti mišljenje općina. 
 
Načelnici općina s područja SBK/KSB ubuduće će se aktivnije uključiti i koristiti potencijal i mogućnosti Saveza općina i gradova u rješavanju određenih  pitanja od zajedničkog interesa za lokalnu upravu. 
 
U organe i tijela Saveza općina i gradova F BiH iz općina s područja SBK/KSB predložini su: 
 
Za Predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Saveza: Admir Hadžiemrić načelnik Općine Travnik, za člana Predsjedništva Skupštine Savez:a Edin Hozan, načelnik Općine Jajce, za člana Nadzorniog odbora: Mladen Mišurić Ramljak načelnik Općine Kiseljak, za člana Komisije za ekonomski razvoj općina i gradova i finansije: Josip Budimir, Općina Novi Travnik. Za člana Komisije za razvoj i unaprjeđenje lokalne samouprave predložena je Amra Dželilbašić, Općina Travnik, za člana Komisije za ustavna i zakonodavna pitanja predložen je Branko Matijević, Općina Gornji Vakuf – Uskoplje, dok je za člana Komisije za prostorno uređenje, stambeno-komunalne djelatnosti i zaštitu životnog okoliša kandidovan Ivo Čakarić, načelnik Općine Dobretići. Ukoliko dobiju povjerenje Skupštine Saveza općina i gradova F BiH  u Komisiji za međunarodne veze, saradnju i evropske integracije s prostora općina SBK/KSB biće Amila Hadžić, Općina Jajce, a član Komisiji za izbor i imenovanje  biće Edin Šabanović, Općina Busovača.
 
Usvojeni prijedlozi predstavnika lokalne samuprave s područja SBK/KSB za članove u organe i tijela Saveza općina i gradova F BiH bit će dostavljeni Savezu općina i gradova F BiH. 
 
Na sastanku u Jajcu načelnici općina s područja SBK/KSB razgovarali su o budžetima u svojim općinama, unaprjeđenju rada općinske administracije, zajedničkim projektima i problemima sa kojima se susreću. Inače, ovo je drugi sastanak načelnika općina iz SBK/KSB nakon posljednjih lokalnih izbora.
 

Kontaktirajte nas

Općina Jajce
Ul. Nikole Šopa
70101 Jajce

  • Centrala: 030/658-011
  • Načelnik: 030/658-013

 

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti U Jajcu održan sastanak načelnika općina s područja SBK/KSB