Općina Jajce

Općina Jajce i Muslim Aid Association uspješno implementirali pet zajedničkih projekata u oblasti poljoprivrede

muslimaid supervizori6Načelnik Općine Jajce Edin Hozan primio je u radnu posjetu predstavnike Muslim Aid Association na čelu sa direktoricom Edinom Šehić-Salija i predstavnike donatora Latter-day Saint Charities supervizore Jerry i Janet McLeod i Karen i Ward Anderson. Oni su minulih dana na terenu posjetili korisnike projekata koji su se na teritoriji Jajca implementirali u prethodnom periodu. Jajce je jedna od vrlo uspješnih općina u kojima  Muslim Aid Association implementira projekte ekonomskog osnaživanja porodica u ruralnim područjima.

U okviru Programa socio-ekonomskog osnaživanja u oblasti razvoja poljoprivrede Općina Jajce, Muslim Aid Association i odabrani korisnici na području općine Jajce zajednički su učestvovali u sufinansiranju pet projekata u oblasti plasteničke proizvodnje, pčelarstva i stočarstva. Ukupna vrijednost projekata  je gotovo 480.000 KM, od čega je Općina Jajce učestvovala sa više od 200.000 KM, a kroz ove projekte je dodijeljeno 40 plastenika površine od 100 m2 sa sadnim/sjemenskim materijalom i sistemom za navodnjavanje, 48 steonih junica, 110 pčelinjih društava sa košnicama i kompletnom opremom, te je Udruženjima pčelara „Roj“ i „Propolis“ uručena oprema za proizvodnju satnih osnova i punilica meda čime je i zvanično otvoren Pčelarski centar Jajce. Takođe, projekti su podrazumjevali i stručnu i savjetodavnu podršku korisnicima, te brandiranje i marketinško predstavljanje proizvoda.
 
Načelnik Općine Jajce Edin Hozan uputio je riječi zahvalnosti donatorima i Muslim Aid Association na dosadašnjoj velikoj podršci kroz realizaciju ovih pet projekata, kojima je obuhvaćeno 99 korisnika sa područja općine Jajce.
 
“Mi se trudimo da različitim vrstama poticaja pomognemo našim građanima, a na zadovoljstvo svih nas ovo su jako korisni projekti. Gotovo stotinu naših sugrađana kroz ovih pet projekata, uz vlastito učešće, iskazali su želju  da svojim radom ostvare dodatne prihode. Općina Jajce ulaže značajna sredstva u poljoprivredu što ćemo nastaviti u budućnosti, posebno u vremenu kada je važno svako ulaganje u poljoprivredu”, istakao je Načelnik Hozan.
 
„Glavni cilj ovih projekata je smanjenje siromaštva i pomoć ekonomskom oporavku u općini Jajce podrškom seoskih obitelji u uspostavi održivog poljoprivrednog poduzetništva. Cilj programa je identificirati ključne probleme i iskušenja sa kojima se stanovništvo susreće i reagovati u cilju samoodrživog razvoja, a stručnim i praktičnim edukacijama omogućiti transfer znanja i vještina koje su primjenjive u praksi. Kroz marketinške kampanje nastojimo uticati na svijest stanovništva o održivim i ekološkim principima upravljanja prirodom“, istakla je direktorica Muslim Aid Association Edina Šehić-Salija i zahvalila se Općini Jajce i Načelniku Hozanu na uspješnoj saradnji i realizaciji dosadašnjih projekata.
 
Muslim Aid Association na području Jajca od 2016. godine implementira programe socio-ekonomskog osnaživanja sa naglaskom na najugroženije kategorije stanovništva: mlade i nezaposlene osobe, samohrane roditelje, mlade nezaposlene bračne parove, invalidne osobe i žene.
 
muslimaid supervizori3 muslimaid supervizori4
 

Kontaktirajte nas

Općina Jajce
Ul. Nikole Šopa
70101 Jajce

  • Centrala: 030/658-011
  • Načelnik: 030/658-013

 

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti Općina Jajce i Muslim Aid Association uspješno implementirali pet zajedničkih projekata u oblasti poljoprivrede