Općina Jajce

Održan 1. Biznis forum jajačke dijaspore

biznisforum3Minulog vikenda Jajce je bilo domaćin 1. Biznis foruma jajačke dijaspore “Iskustva i poslovno umrežavanje sa dijasporom”. Bila je ovo prilika da se predstave domaća preduzeća čiji su se vlasnici, nakon boravka i rada u dijaspori, odlučili vratiti u svoju zemlju i započeti svoj biznis, ali i prilika da svoja iskustva povezivanja sa domovinom predstave naši sugrađani koji žive i rade u zemljama Evropske Unije. Organizacija 1. Biznis foruma jajačke dijaspore, čiji je domaćin  bila Općina Jajce, podržana je u okviru projekta "Dijaspora za razvoj"  koji je projekat  Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice  BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH.

U prisustvu brojnih gostiju iz privrednog, političkog i društvenog života u radu 1. Biznis foruma jajačke dijaspore učestvovali su poslovni ljudi iz dijaspore, lokalni privrednici koji posluju sa dijasporom, lokalni preduzetnici, predstavnici partnerskih i susjednih općina, čelnici Srednjobosanskog kantona,  te organizacije iz Bosne i Hercegovine koje sarađuju sa dijasporom.
 
Načelnik općine Jajce Edin Hozan pozdravio je prisutne i izrazio zadovoljstvo organizacijom ovog događaja. Istakao je da bez privrednog razvoja nema ni razvoja općine, te naglasio  da je općina Jajce spremna pružiti pomoć privrednicima koji već posluju na području Jajca, ali i onima koji razmišljaju o poduzetništvu u Jajcu.  Predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Ivo Šimunović pozdravio je učesnike Foruma i još jednom ukazao na otvorenost grada Jajca za nove investicije.  Prisutnima se obratio i ministar privrede u Vladi SBK dr. Nisvet Hrnjić i govorio o kapacitetima i mogućnonostima ulaganja na području Kantona sa posebnim osvrtom na jajčku dijasporu. Premijer SBK Tahir Lendo, obraćajući se učesnicima Foruma, naglasio je važnost dijaspore, dok je Isma Stanić Šefica Odsjeka za privrednu, obrazovnu, naučnu i kulturnu saradnju  Sektora za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH prezentirala svukupne resurse dijaspore koji mogu pomoći razvoju BiH posebno se osvrćući na implementaciju projekta „Dijaspora za razvoj“. 
 
U decembru 2016. godine je zvanično počela druga faza projekta pod nazivom „Dijaspora za razvoj” koji je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH. O projektu je govorila i Merima Avdagić projekt menadžerica projekta „Dijaspora za razvoj“.
 
Turističke potencijale općine Jajce predstavio je  direktor JU “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ Anto Brtan.
 
Senad Dizdar, Pomoćnik načelnika za privredu prezentirao je privredne potencijale općine Jajce sa osvrtom na Stratigiju razvoja općine Jajce i predstavio općinske poticaje privrednicima i start up organizacijama s naglaskom na to da je općina Jajce jedna od vodećih općina u regiji kada su u pitanju izdvajanja za poticaje privredi i poljoprivredi. 
 
Poslovna zona „Kamenice“, gradska tržnica i sportsko-rekreativni centar „Mračaj“ predstavljeni su kao potencijali Općine Jajce za ulaganja.
 
Sa ciljem da mladim ljudima koji imaju razvijenu ideju svog vlastitog biznisa pruži pomoć u pokretanju biznisa Općina Jajce već treću godini izdvaja sredstva namjenjena mladim poduzetnicima. Bespovratnim sredstavima, u ukupnoj vrijednosti  od  gotovo 200.000 KM, koja je Općina Jajce izdvojila iz Budžeta u predhodne tri godine, za poticaj zapošljavanja mladih, 29 mladih Jajčana i Jajčanki pokrenuli su vlastiti biznis.
 
Među njima je i mlada Esma Zjajo prehrambeni tehnolog, inovatorica koja izrađuje Naturgeist - domaću tjesteninu sa jajačkim prefiksom. "Natrugeist" je osmišljen kao reprezentativni jajački brend. Napravljen je od prirodnih i zdravih sastojaka koji se nalaze ili su proizvedeni u Jajcu i okolini. Sa željom da se uveže sa dijasporom i pokuša svoje proizvode plasirati i izvan granica, pogotovo kada znamo koliko se danas, posebno u zemljama EU, cijeni zdrava domaća hrana, ali također i razmijeniti znanja u ovoj oblasti proizvodnje u čemu joj može pomoći i dijaspora, Esma  je na Forumu predstavila svoje proizvode.
 
U Panel diskusiji pod temom: „Primjeri dobre prakse“ svoj rad, iskustva i ideju povratka iz dijaspore u svoj rodni kraj i pokretanje biznisa na području općine Jajce predstavili su panelisti: Nisvet Rahmanović vlasnik firme „Nirbo“ d.o.o. Jajce, Tomislav Ladan vlasnik firme „Tghermoflux“ d.o.o. Jajce i vlasnica „Vinarije Matekalo“ Nevenka Matekalo. 
 
Preduzeće NIRBO bavi se proizvodnjom namještaja, a glavni proizvodi su specijalni stolovi, kuhinjski elementi i ekskluzivni kupatilski namještaj. Cjelokupna proizvodnja se plasira na ino tržište. Bračni par Rahmanović ovim poslovima počeo se baviti u Švedskoj, dok su bili u izbjeglištvu. Godine otuđenosti od domovine i velika želja za povratak bile su glavni motiv da se bračni par Rahmanović odvaži na povratak kući i započinjanje vlastitog biznisa. Bilo je to  prije 12-13 godina.
 
Također nekako prije 12 godina preduzeće „ThermoFLUX“ je osnovano iz malog porodičnog obrta za instaliranje grijanja s tri zaposlena. Firma se danas bavi proizvodnjom toplovodnih kotlova i kamina na pelet i ugalj. Kada je Tomislav Ladan 1992. godine usljed nesretnih okolnosti s roditeljima i četvero braće i sestara napustio svoje rodno Jajce, nije ni sanjao da će se vratiti i danas, nakon 27 godina kasnije biti na čelu najuspješnije kompanije u domaćem vlasništvu u široj regiji. ThermoFLUX se po drugi put se okitio najvišim dizajnerskim priznanjem za kvalitet i oblikovanje na najvećem svjetskom sajmu izgradnje, energije, tehnologije rashlađivanja-grijanja i obnovljivih energija u Frankfurtu. Ovaj put priznanje je dobio kamin na pelet "Agnes" i jedan je od 36 nagrađenih proizvoda između nekoliko hiljada proizvoda od čak 2.400 proizvođača iz cijelog svijeta. Preduzeće također vodi bračni par Ladan. 
 
Nevenka i Ivo Matekalo već godinama proizvode domaće vino u selu Klimenta, nadomak Jajca. Vino je iznimne kakvoće, čisto i pitko, pije se bez miješanja sa vodom i ima sve odlike kvalitetnog vina. Danas se na vinogradu nalazi preko 2500 čokota vinove loze. Degustacija i prodaja vina vrši se isključivo u vinskom podrumu Matekalo. 
 
Panelisti su razmijenili dosadašnja iskustva i probleme sa kojima su se susretali u svom poslovanju, kao i potrebe dijaspore u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja, predstavili svoja preduzeća, izazove sa kojima se suočavaju i rezultate koje su postigli radeći u svojoj zemlji, te govorili kako je to biti dijaspora pa se vratiti. 
 
Gost Foruma bio je i poduzetnik Mattias Hogane, direktor švedske firme „Tenzo AB”, poslovni partner preduzeća ”Nirbo” Jajce koji je govorio o uspjesima Bosanaca i Hercegovaca u Švedskoj, o njihovom povezivanju sa šveđanima i bogatstvu i ljepotama Bosne i Hercegovine koja može biti plodno tlo za nove ino investicija.
O svojim iskustvima govorio je i Pejo Spajić, Jajčanin, poduzetnik iz Hrvatske i predstavio svoju firmu Dnoluka j.d.o.o, te govorio o potencijalima općine Jajce i mogućim poslovnim partnerima iz Hrvatske koji su zainteresovani za ulaganja u Jajce.
 
Edin Imamović, projekt menedžer turske fondacije za razvoj odnosa sa Bosnom i Hecegovinom BIGMEV, Jajčanin,  predstavio je rad i ciljeve organizacije, te govorio o mogućnostima saradnje sa turskim tržištem. Gost Foruma bio je i poduzetnik iz Turske, gospodin Ismet Čališkan, porijekolom iz BiH. Gospodin Čališkan je vlasnik firme „Kromel“ koja se bavi proizvodnjom mašina i opreme za preradu mlijeka. Firma Karmel svoje proizvode izvozi u 43 zemlje.
 
Hasib Hadžić predstavnik Bosanskog integracijskog foruma predstavio je Platformu za uvezivanje bosanskohercegovačke dijaspore „Poveži se i investiraj“. 
 
Zaključci foruma:  
 1. Brojna dijaspora predstavlja značajan potencijal u razvoju nacionalne i lokalne privrede što se ogleda u učešću finijasijskih sredstava dijaspore u nacionalnom GDP, u prenosu znanja i u kulturnoj i sportskoj saradnji. 
 2. Jajačka dijaspora je u proteklom periodu do danas u općinu Jajce investirala značajna finansijska sredstva u različite projekte malih i srednjih biznisa što predstavlja pozitivan primjer uspješnih investicija i jačanja lokalne privrede.
 3. Kontinuirano unapređivati razvoj i podsticanje privlačenja investicija  dijaspore i drugih ulagača u Jajce,a naročito putem zajedničkih projekata u turizmu, industriji i poljoprivredi.
 4. Naročitu pažnju posvetiti razvoju i unapređenju saradnje sa novom generacijom dijaspore, koja bi trebalo da se pozicionira kao jedan od osnovih pokretača   razvoja ekonomije i društva u domovini.
 5. Dijaspora je ključna u povezivanju naših firmi s inozemnim tržištem.
 6. Nastaviti kontinuiran proces informisanja dijaspore o privrednim i društvenim tokovima u lokalnoj zajednici i uključiti ih u strateška planiranja i donoešenje odluka.
 7. Unaprijediti procedure vezane za investicije i pokretanje biznisa u Općini Jajce i višim nivoima vlasti koji su otvoreni za poslovne inicijative i saradnju.
 8. Koristiti kapacitete inostranih organizacija koje uvezuju domaću privredu sa privredom zemalja iz kojih dolaze.
 9. Nastavak razvoja i poboljšanje koncepta organizacije biznis foruma sa jajačkom dijasporom na godišnjem nivou

biznisforum1 biznisforum2 copy

biznisforum10 biznisforum8

biznisforum19 biznisforum18

biznisforum6

 

 

Kontaktirajte nas

Općina Jajce
Ul. Nikole Šopa
70101 Jajce

 • Centrala: 030/658-011
 • Načelnik: 030/658-013

 

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Dijaspora Održan 1. Biznis forum jajačke dijaspore