Općina Jajce

Dodjelom nagrada zatvorene 43. Pozorišne/Kazališne igre BiH

43.Pozorišne igre 6Osam dana, sedam predstava u takmičarskom programu, brojni prateći sadržaji, najveći, najvažniji i najstariji pozorišni festival u našoj zemlji, 43. po redu Pozorišne/Kazališne u Jajcu okončane su u petak 5.7.2024. godine proglašenjem najboljih i dodjelom nagrada. 
 
Nagrada za najbolju predstavu u cjelini 43. Pozorišnim/Kazališnim igrama Bosne i Hercegovine u Jajcu, odlukom stručnog žirija u sastavu reditelj Ivan Leo Lemo, rediteljica Slađana Kilibarda i teatrolog Hasan Zahirović pripala je predstavi „Tri prikazivanja Boga“ Aleša Kurta u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.
 
Ova predstava dobila je i nagradu za najbolju dramaturgiju koju potpisuje Aleš Kurt, te Specijalnu nagradu žirija za scenski pokret koja je pripala  Belmi Lizde Kurt.
 
Nagrada za najbolju režiju pripala je rediteljici iz Ukrajine Oksani Dmitrijevoj za režiju predstave  „Otelo“ Sarajevskog ratnog tetatra  SARTR. „Otelo“ je dobio nagradu i za najbolju scenografiju koju potpisuje Mikailo Nikola, dok je glumac Ermin Bravo dobio jednu od pet glumačkih nagrada za ulogu Otela.
 
Nagrada za najbolji dramski tekst suvremenog autora pripala je Vidi Davidović za tekst „Mali ratovi i kabine Zare“ u izvedbi Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka.
 
Ova predstava je nagrađena i za najbolju kostimografiju koju potpisuje Ana Savić-Gecan.
 
Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja  pripale su Snežani Vidović za ulogu Mirjane u predstavi „Drama o Mirjani i onima oko nje“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica„ Vladimiru Jurcu za ulogu oca u predstavi „Otac“ Kamernog  tatra 55, Erminu Bravi za ulogu Otela u istoimenoj predstavi SARTR-a, Nikolini Friganović za ulogu u predstavi „Mali ratovi i kabine Zare“ i Nadin Mičić za ulogu u predstavi „Otac“ Kamernog teatara 55.
 
Nagrada za najbolju mladu glumicu pripala je Tamari Miličević-Stilić za ulogu u predstavi „Drama o Mirjani i onima oko nje“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.
 
Nagrada za najbolju muziku pripala je Ireni Popović Dragović za muziku u predstavi „Otac“ Kamernog teatra 55.
 
Nagradu publike osvojila je predstava „Otac“ Kamernog  teatra 55.
 
Čuvar ključeva grada Jajca ove godine bio je Strajo Krsmanović.
 
U čast nagrađenih ovogodišnje 43. Pozorišne/Kazališne igre  zatvorene su predstavom HRKAČI u režiji Nikole Pejakovića, u izvedbi Narodnog Pozorišta Republike Srpske Banjaluka.
 
 

Kontaktirajte nas

Općina Jajce
Ul. Nikole Šopa
70101 Jajce

  • Centrala: 030/658-011
  • Načelnik: 030/658-013

 

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti Dodjelom nagrada zatvorene 43. Pozorišne/Kazališne igre BiH