Općina Jajce

U Jajcu otvoren 1. Sajam turizma i eko proizvoda STEP

Sajam turizma i eko proizvodaJajce, 24.05.2014. godine; Uz zvuke Limene glazbe/Duhačkog orkestra Jajce, stihove pjesme „S onu stranu Plive“ u izvođenju kulturno-umjetničkih društava Jajca i modnu reviju kreatorice, Jajčanke, Tahire Musić u Jajcu je danas svečano otvoren 1. Sajam turizma i eko proizvoda STEP - Jajce 2014. Sajam se održava na otvorenom, u centru grada, između dvije kapije i prati ga niz različitih sadržaja. Sajam je zvanično otvorio i označio početak turističke sezone ne samo u Jajcu, već i na prostorima svih općina Srednjebosanskog kantona premijer SBK/KSB Tahir Lendo.

 

„Veliko je zadovoljstvo da se ovim događajem dala vizija kreiranja budućnosti razvoja Jajca i onog što je Jajce kroz historiju bilo i što treba biti. Jajce ima mnogo toga za ponuditi i ovdje turisti imaju što vidjeti, zato ovaj grad treba biti dio turističke ponude BiH. Nažalost u ovim danima Bosnu i Hercegovinu i sve narode potresa nesreća uzrokovana poplavama i klizištima, ali i ovo danas ovdje je poruka da nisu sami“, istakao je premijer Lendo upućujući čestitke izlagačima i organizatoru.

 

„Želja nam je da načinimo nove korake na promociji potencijala Jajca za razvoj turizma i da utemeljimo nešto što će nadživjeti sve nas“, istakao je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan i naglasio da su potencijali Jajca na kojima treba razvijati turizam prirodne ljepote, spomenička baština i historija grada Jajca, ali i prozvodnja zdrave hrane. „Sve u životu počinje prvim korakom tako i mi danas, našim prvim Sajmom, činimo prvi korak u želji da u vremenu što dolazi koračamo oblikujući, razvijajući i promovisajući Jajce, grad sa 27 nacionalnih spomenika“ naglasio je Načelnik Hozan i iskazao zajedničku podršku Jajčana poplavljenim područjima BiH.

 

„Uz to što želimo poromovisati i pokazati što to Jajce ima, mi ovim Sajmom želimo ponuditi i drugima da pokažu što imaju“ istakao je Predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Branko Bungić pozdravljajući učesnike i goste.

 

Zahvalnost svim izlagačima i svima koji su pomogli održavanje Sajma, uz riječi dobrodošlice u grad čija je tradicija duga preko 600 godina, poželio je Huso Hadžić, predsjednik Organizacionog odbora Sajma i direktor Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

 

Početak turističke sezone u Jajcu ozvaničen je i polaganjem kamena temeljca za savremeni info centar koji će u svom sastavu imati info pult, savremenu suvenirnicu, šest javnih toaleta, kao i 1 toalet za invalidne osobe. Kamen temeljac zajdnički su položili Premijer Vlade SBK/KSB Tahir Lendo i Načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

 

Sajamske sadržaje prvog dana prati izložba „Jajce- kraljevski grad“ i Okrugli sto na temu: Turizam – Ulaganje i korist, a predavači su prof.dr. Husejin Keran, doc. dr. Marijana Šečibović i prof.dr. Refik Šečibović. Defileom KUD-ova sutra se zatvara Prvi Sajam turizma i eko proizvoda STEP Jajce 2014. godine.

 

Na sajmu učestvuje 40 izlagača iz Jajca, Travnika, Donjeg Vakufa, Kreševa, Teslića, Stoca, Šipova, Jezera, Tuzle, Mostara, Banja Luke među kojima su i turističke agencije te Udruženje turističkih vodiča RS-a, a na ponudi su prehrambeni i proizvodi kućne radinosti, te smještajni i turistički kapaciteti.

 

Sajam će biti tradicionalan i imaće za cilj poboljšanje poduzetničke klime i međusobnog povezivanja privrednih subjekata iz BiH i šire. Općina Jajce je generalni pokrovitelj 1. Sajma turizma i eko proizvoda STEP – Jajce 2014, a organizator Sajma je Agencija za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

Sajam turizma Jajce

Sajam turizma Jajce

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sajam turizma Jajce

Sajam turizma Jajce

Kontaktirajte nas

Općina Jajce
Ul. Nikole Šopa
70101 Jajce

  • Centrala: 030/658-011
  • Načelnik: 030/658-013

 

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Arhiva vijesti U Jajcu otvoren 1. Sajam turizma i eko proizvoda STEP